Als ondernemer wil jij veel kijkers voor jouw You-Tube filmpje. Hoe meer kijkers, hoe meer klanten voor jouw bedrijf. Om deze reden probeer je een filmpje te bedenken die veel kijkers trekt: een virale video.
Wat betekent een virale video?
Een video die door de kijker naar ten minste één ander persoon wordt doorgestuurd/gedeeld, heet een virale video. Deze video heeft dus een oneindig kijkbereik. De virale werking heeft altijd een hoogtepunt. Een video wordt dan bijvoorbeeld in één dag door 100.000 kijkers bekeken, waarna de kijkers per dag afnemen en het geen virale video meer is. De afname heeft te maken dat elke kijker de video niet meer doorstuurt aan één persoon, maar aan bijvoorbeeld gemiddeld 0,5 personen (als we kijken naar 2 personen, stuurt 1 persoon het nog door; de ander niet; gemiddeld 0,5). Uiteindelijk zal de video dan uitsterven/nauwelijks meer doorgestuurd worden.
Hoe ontstaat een virale video?
Een virale video ontstaat vaak vanzelf. De bedenker van de video (of gewoon degene die de video opgenomen heeft), heeft nooit de intentie gehad om viraal te gaan. Dit levert doorgaans ook de beste resultaten op, omdat de video’s heel natuurlijk en waargetrouw over komen. Als je een virale video gaat “forceren”, komt deze al minder natuurlijk over dan de “echte” virale video’s.
De kracht van Social Media op een virale video
Social Media is de belangrijkste factor voor een virale video. Wanneer heb jij voor het laatst een leuke video gedeeld met je vrienden op Facebook? Of wanneer zag je dat één van je vrienden een leuke video aanbeveelde? Social Media zorgt er ook voor dat een echte virale video, binnen één week al niet meer viraal is. Zo snel een virale video is gekomen, zo snel gaat hij ook weer weg.
Moet je als zelfstandig een virale video maken?
In een ander blogartikel leg ik uit, of jij als zelfstandige een virale video moet maken.