Wat Zeg Je Wel En Niet In Een Filmpje?
09 augustus 2016 

Wat Zeg Je Wel En Niet In Een Filmpje?

Als je zelf een filmpje maakt voor je eigen bedrijf: wat moet je dan juist zeggen? Wat moet je absoluut niet zeggen? In deze blog handige handvaten.

 

Het begin van je filmpje

Het begin van je filmpje is het belangrijkste. Hier bepalen de kijkers of ze je filmpje wegklikken of door gaan kijken. Maar hoe begin je dan? Nou niet met jezelf voor te stellen. Helaas voor jou (en mij), maar het interesseert de kijker echt niet wie je bent. Het gaat om de boodschap: wat heeft de kijker er aan om jouw video te zien.

De makkelijkste vorm van video is “de vraag en antwoord video”. De kijker heeft een vraag en typt deze in op YouTube of Google. Jouw video komt er als zoekresultaat uit en wordt aangeklikt. De kijker wil nu zo snel mogelijk antwoord op zijn vraag. Belangrijk bij dit soort video’s is dat je vanaf seconde één herkenning en begrip oproept: “Wil je weten hoe…. In deze video leg ik het stap voor stap uit, zodat….”

Het mag duidelijk zijn dat logo’s en animatie’s ook “not done” zijn aan het begin van je video. Het is verloren kijktijd en zorgt er voor dat kijkers gaan afhaken.

[Video]Tekst en uitleg voor een goede start van je filmpje

 

 

Wat mag je niet zeggen?

Belangrijk is dat je jezelf bent. Het is niet goed voor het vertrouwen van de kijker als je in een filmpje hele andere woorden gebruikt dan je in “real life” gebruikt.
Niet zeggen: een heel ander woordgebruik als dat je normaal spreekt.

 

Gebruik woorden die je klanten ook gebruiken. Zo gebruikte ik vanaf de start van mijn bedrijf altijd “video” in blogs en filmpjes. Echter gaande weg kwam ik er achter dat een groot gedeelte van mijn doelgroep “filmpje” zegt. Om meer herkenning te krijgen en op een gelijk nivo te komen van mijn doelgroep gebruik ik nu ook veel meer de term “filmpje”.
Niet zeggen: woorden die je klanten niet gebruiken

 

Vermijdt vakjargon. Ook al is je video bedoeld voor vakgenoten, ga er vanuit dat ook ik je filmpje kan begrijpen. Een begrijpelijke video maken moet lukken met deze “hoe maak ik een begrijpelijke video” tips.
Niet zeggen: vakjargon woorden

 

Het uitweiden over een onderwerp zorgt voor onduidelijkheid. Onduidelijkheid zorgt voor afhakers. Beperk je daarom tot één duidelijk afgekarderd onderwerp.
Niet zeggen: teveel

 

Je bent zelf ergens helemaal vol lof van…
Niet zeggen: onderwerpen die je doelgroep niet interesseren. Landelijke actualiteiten die iedereen emotioneel raken, kunnen hierbij wel.

Wat mag ik niet zeggen

Je mond dichthouden is ook een optie…. of toch niet.

 

Wat mag ik wel zeggen?

Het aanspreken van je doelgroep zorgt voor meer connectie.
Wel zeggen: je doelgroep aanspreken

 

Video met emotie met passie en energie verteld. Dat raakt de kijker. Overtuigd de kijker. Gevolg de kijker haakt niet af. Is aan je lippen gekluisterd. Zo blijf je de kijker boeien.
Wel zeggen: tekst met passie, emotie en energie (overbrengen).

 

Meer tips voor een inhoudelijk goed filmpje?

Wil je meer tips, volg dan de praktische workshop videomarketing. Hier ga ik jou helpen om filmpjes te maken waar jouw doelgroep van smult.

Over de schrijver
Reactie plaatsen