Welke Privacy Instelling Is Het Beste Voor Het Uploaden Van Een YouTube Filmpje?
17 oktober 2013 

Welke Privacy Instelling Is Het Beste Voor Het Uploaden Van Een YouTube Filmpje?

Als je een filmpje upload in YouTube moet je een bestand op je computer selecteren. Je moet dan ook de privacy van het filmpje opgeven. In dit blogartikel leg ik uit welke privacy je het beste kunt gebruiken, om zo een hogere ranking in de zoekmachines te krijgen.

Verschillende soorten privacy bij het uploaden

YouTube kent vier soorten privacy waaruit je kunt selecteren, voordat je met het uploaden begint:

1. Openbaar: Jouw filmpje wordt dan gelijk gepubliceerd, zodra de video geüpload is. Iedereen kan je filmpje zien. Je filmpje wordt ook geïndexeerd voor zoekmachines zoals Google en natuurlijk YouTube zelf.

2. Verborgen: Alleen iemand met de link van het filmpje, kan het filmpje zien. Het filmpje wordt niet geïndexeerd voor de zoekmachines.

3. Privé: Het filmpje kan alleen gezien worden door de personen die jij selecteert. Het filmpje wordt niet geïndexeerd voor de zoekmachines.

4. Gepland: Jouw fimpje wordt pas gepubliceerd op de datum en tijdstip wat jij ingegeven hebt. Tot die tijd is je filmpje voor niemand te zien en wordt ook niet geïndexeerd.

Je kunt de privacy instellingen tijdens het uploaden van je filmpje wijzigen. Ook nadat je het filmpje geüpload hebt kun je de instellingen ten alle tijden nog veranderen.

 

Standaard instellingen bij uploaden video

YouTube biedt de mogelijkheid om standaard instellingen voor  het uploaden van video’s  in te geven. Eén onderdeel van de standaard instellingen is de privacy instelling. De privacy instelling staat  standaard op “openbaar”. In deze blog leg ik uit hoe je de standaardinstellingen kunt aanpassen.

 

De beste privacy instelling bij het uploaden is “verborgen“. Waarom? Als je de video upload met de privacy instelling “openbaar”, komt de video gelijk na de upload in de openbaarheid. Dit heeft de volgende nadelen:

  1. Je bent waarschijnlijk nog niet klaar met het invoeren van alle gegevens, zoals teksten en keywords. Doordat de video na het uploaden gelijk online komt, heb je feitelijk een video online gezet die nog niet af is. Dat is niet zo netjes.
  2. De belangrijkste reden is dat je video, zodra die online komt gelijk wordt geïndexeerd door YouTube. Tijdens het indexeren worden alleen de tekstvelden en keywords geïndexeerd die op dat moment ingevuld zijn. Heb je nog geen omschrijving en/of keywords ingevuld, dan kunnen deze niet geïndexeerd worden. Gevolg: je filmpje komt lager in de zoekmachines. Ja, maar….. ik heb die gegevens toch 5 minuten na voltooiing van de upload ingevuld. Klopt, maar na het uploaden, kan het best één of twee weken duren voordat je filmpje weer opnieuw geïndexeerd wordt (met de “aangevulde” teksten en keywords).
Over de schrijver
Hans van der Kleij
Door

Hans van der Kleij

op 03 Jul 2015

Kan jij mij helpen met hoe je een privéfilm aan iemand kan aanbieden. Het was me 1 keer gelukt iemand in te vullen maar die kan dat filmpje niet zien.

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 05 Jul 2015

Hoi Hans, Wellicht beter om de video op verborgen te zetten. Alleen personen die de link van je video hebben, kunnen de video zien. Zie:

voor meer informatie. Groetjes, Theo

Jack
Door

Jack

op 15 Oct 2016

Beste Theo, Wat gebeurt er met de inkomsten van een filmpje als je die hebt verwijderd? Een filmpje wat openbaar is geweest, en gaat later prive is dit filmpje dan nog te vinden op Youtube? De eerste vraag ben ik persoonlijk erg benieuwd na, aangezien ik per ongeluk daadwerkelijk een filmpje heb verwijderd. En met de tweede vraag ben ik nieuwsgierig, want je keywords zijn geïndexeerd geweest. Of wordt dat om de zoveel tijd gerefreshed als het ware door Youtube, en daardoor is het daadwerkelijk weg? Met vriendelijke groet, Jack

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 16 Oct 2016

Beste Jack, Je krijgt geld per getoonde advertentie of per view. Als je video verwijderd, krijg je vanaf dan dus geen inkomsten meer. Echter op de inkomsten die je hebt gegenereerd voordat je de video verwijderd hebt, heb je nog gewoon recht. Je tweede vraag. Vanaf het moment dat je video omzet naar privé is deze niet meer vindbaar via de zoekresultaten/zoekbalk in YouTube. Dat gaat heel snel. Volgens mij binnen één minuut dat de video van openbaar naar privé wordt gezet. Echter degene die de url van de video hebben (opgeslagen), kunnen de video mogelijk nog wel bekijken via die url. Groetjes, Theo de Kleijn

ender
Door

ender

op 01 Dec 2016

hoe kan ik de privacy veranderen van een door mij geplaatst filmpje?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 03 Dec 2016

Via creator studio -> videobeheer -> bewerken en dan rechts onder het tabblad openbaar aan te klikken. Nu kun je dit veranderen van openbaar naar bijvoorbeeld gesloten.

Marije
Door

Marije

op 17 Dec 2016

Hi Theo, een vraagje. Ik heb een verborgen video in een openbare afspeellijst gezet. Ik ging er vanuit dat dit niet uit maakte, dat de video nog steeds verborgen zou blijven, ook voor abonnees op die afspeellijst. Ik kwam erachter dat iemand die naar mijn YT kanaal klikt, toch de verborgen video kan zien. Hoe kan dat? Werkt het verborgen houden van 1 video in een openbare afspeellijst niet? Alvast dank voor je reactie!

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 21 Dec 2016

Klopt. Als je een verborgen video opneemt in een openbare afspeellijst wordt deze gewoon getoond.

danique
Door

danique

op 12 Feb 2017

Hallo, een video van mij was bezig met uploaden en verwerken. Ik had het blad perongeluk afgesloten, kan die nog verder geüpload worden of moet je helemaal overnieuw?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 14 Feb 2017

Als je een video upload naar YouTube en je sluit halverwege je computer, dan moet je de video daarna weer (volledig) opnieuw uploaden.

Sher
Door

Sher

op 12 Jun 2017

Ha Theo. Ik heb een vraag. Ik wil voor mijn Zumba studenten een aparte afspeellijst maken van de playlist van de les. Ik wil dit verborgen doen. Wanneer ze een link naar de (verborgen) afspeellijst van mij ontvangen, kunnen ze dan alle (verborgen) video's die hierin zijn opgenomen zien, of moet ik voor iedere video apart de link naar ze sturen?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 25 Jun 2017

Je kunt, voor zover ik weet, alleen openbare video's opnemen in je afspeellijst. Ook al zet je je afspeellijst op besloten. In dit geval moet je dus de link van elke verborgen video mailen naar de studenten.

Anke
Door

Anke

op 24 Jun 2017

Hoi Theo, mijn zoon van 8 wil een kanaal met vlogs aanmaken. Ik wil niet dat deze openbaar wordt, maar wel dat een kleine groep mensen zich kan abonneren op zijn kanaal. Is dat mogelijk? Of moet hij elke keer een mail sturen aan iedereen?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 25 Jun 2017

Hoi Anke, Wat je wilt kan helaas niet. Als mensen zich abonneren op een YouTube kanaal krijgen ze alleen meldingen van openbare vlogs/video's. In dat geval rest inderdaad niets anders dan de vlogs als "besloten video" te uploaden en de link van de video naar een groep personen te mailen die de video mogen zien. Een andere mogelijkheid is om de video als "privé video" te uploaden en dan alle e-mailadressen in te voeren in YouTube. Dan krijgen al die mailadressen automatisch een seintje van de prive video en kunnen ze deze gelijk bekijken.

Petra
Door

Petra

op 25 Jun 2017

Beste Hans, Ik wil een filmpje delen met iemand, maar het is niet de bedoeling dat die persoon het ook weer gaat delen met anderen. Kan ik dat instellen en hoe? (Ik heb het geprobeerd vanuit mijn prive-instelling, maar de ontvanger kan het dan gewoon delen met anderen)

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 25 Jun 2017

Bij YouTube kan dit inderdaad niet. Als kijkers de link van de (besloten) video hebben, kunnen ze deze kopiëren en verspreiden. Je kunt eens kijken bij Vimeo. Ik dacht dat de betaalde pakketten van Vimeo wel een mogelijkheid hebben om eenmalig een video te laten zien.

Anja Lefeber
Door

Anja Lefeber

op 05 Feb 2021

Hallo Theo, als de video op Privé gezet wordt, kan de video dan ook gedownload worden en verder verspreid?

Inge
Door

Inge

op 06 Aug 2017

Hoi Theo, ik ben nieuw met youtube, ik zag dat je aanraadde de filmpjes op verborgen te zetten, maar wanneer en hoe moet je ze dan op openbaar zetten zodat iedereen ze kn zien, alvast bedankt, Inge

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 08 Aug 2017

Als je alles goed hebt ingesteld en je de video voor iedereen zichtbaar wilt zetten, dan ga je naar: videobeheer -> video's -> klik op de video die je openbaar wilt zetten -> info en instellingen: klik dan rechtsonder en zet je instelling van "verborgen" naar "openbaar"

Luc
Door

Luc

op 16 Oct 2017

Beste Theo, ik heb een paar video's op YT staan die ik prive of verborgen wil zetten. alleen heb ik 34000 views in totaal. als ik een of meerdere video's prive zet gaan de views dan van die 34000 af?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 19 Oct 2017

Hoi Luc, Of een video op privé, verborgen of openbaar staat maakt niets uit voor de telling. YouTube houdt gewoon bij hoeveel keer een video bekeken is. Als je van privé naar verborgen gaat, blijven de views die je hebt opgebouwd, staan.

luc
Door

luc

op 21 Oct 2017

beste Theo heel erg bedankt voor het reageren. succes met je website!

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 22 Oct 2017

Dankje. Graag gedaan.

Tim van Motman
Door

Tim van Motman

op 26 Oct 2017

Dag Theo, mijn vraag is of je voor een video met privacy-instelling verborgen en/of privé ook geen 'last' hebt van het verwijderen van audio i.v.m. muziekrechten. Gaat bij mij om vakantiefilmpjes waar ik graag bekende muziek onder zet. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 28 Oct 2017

Hoi Tim, Of een video op openbaar, verborgen of privé staat maakt niet uit voor de muziekrechten. Als je zoekt op "muziekrechten YouTube" in Google dan vindt je daar ook meer informatie over.

Hermine Broggel
Door

Hermine Broggel

op 07 Jul 2018

Is een verborgen video ook niet zichtbaar in de tijdlijn van een kanaal (zo'n grijs schermpje)?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 26 Jul 2018

Klopt. Een verborgen video is helemaal verborgen en ook niet te zien via een omweg op het YouTube kanaal. De verborgen video is alleen zichtbaar voor iemand die de link van het filmpje heeft.

evie
Door

evie

op 21 Sep 2018

hoi theo, vraagje :-) als ik een filmpje in eerste instantie op verborgen zet en over een paar maanden op openbaar ga zetten, zal de datum dan op vandaag blijven staan? en heeft dit invloed op de vindbaarheid omdat het al een oud filmpje is?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 16 Oct 2018

De datum blijft staan op de datum dat het filmpje online is gekomen. Als het op 1 augustus online, maar wel besloten op het internet komt, dan geldt die datum. Ook als je op 1 september de status wijzigt van besloten naar openbaar. Qua vindbaarheid is het beste om het filmpje gelijk op openbaar te zetten. Je filmpje zal dan beter vindbaar zijn in tegenstelling tot de situatie hierboven (upload 1 augustus, openbaar 1 september).

Hanneke Mateman
Door

Hanneke Mateman

op 09 Nov 2018

Ik heb een aantal video's (van circa 4 min.) geupload naar mijn kanaal, maar als ik mijn kanaal bekijk zie ik ze daar niet in staan. Na het uploaden krege ik wel de melding dat ze verwerkt zijn en online staan. Hoe kan dat?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 18 Nov 2018

Dat komt waarschijnlijk omdat je jouw YouTube kanaal nog niet helemaal ingericht hebt.

Fons Gijselhart
Door

Fons Gijselhart

op 07 Apr 2020

Ik heb een filmpje gemaakt achter het liedje "Jam" van Toon Hermans, het filmpje is helemaal zelf bedacht en gemaakt, mag ik dat op YouTube zetten ?

Debby
Door

Debby

op 01 Sep 2020

Beste Theo, Ik heb een video op privé gezet omdat ik deze beperkt en gericht wil kunnen delen. Ik zie helaas niet waar ik de e-mailadressen van deze personen kan invoeren. Kun je me dit vertellen?

Alex
Door

Alex

op 18 Apr 2021

Beste Theo, met ons platform www.Filmlezingen.nl verzorgen we interactieve leiderschapsprogramma’s waarbij we documentaire en filmfragmenten gebruiken. Door Corona werken we veel via Teams en Zoom. Een filmfragment delen via deze tools levert slechte kwaliteit op. Daarom plaatsen we de fragmenten voor deelnemers tijdelijk op YouTube onder VERBORGEN. Als je ze openbaar zet verwijdert YouTube om auteursrechtelijke redenen vaak het fragment. Echter nu we het onder “verborgen” plaatsen gebeurt dit ook vaak. Is er een oplossing waarbij we dit wel (en in iedere geval voor gedurende een workshop van max een dag) tijdelijk kunnen plaatsen?

Reactie plaatsen