Windows Moviemaker: Hoe Voeg Je Tekst Toe Aan Je Video?
16 januari 2015 

Windows Moviemaker: Hoe Voeg Je Tekst Toe Aan Je Video?

Tekst werkt ondersteunend aan beeld. Maar hoe voeg je nu tekst toe met het videobewerkingsprogramma Windows Moviemaker? In deze blog leg ik het uit aan de hand van een stap voor stap video. Deel deze video op FacebookTwitter over deze videoHieronder de tekst uit de video: Hoe moet je tekst toevoegen aan een video die je bewerkt met Windows Moviemaker? In deze video leg ik uit hoe je dat doet. Hoi. Mijn naam is Theo de Kleijn en ik help ondernemers met videomarketing. In deze video leg ik dus uit hoe je een tekst toevoegt aan een video die je bewerkt in Windows Moviemaker. Hoe je dat doet, kan ik het beste uitleggen achter de computer. Dus loop je even mee.Zo ik zit achter de computer. Om tekst in je video voorbij te laten komen moet je naar het tabblad "start" in Windows Moviemaker en vervolgens ga je naar bijschrift. Voor dat je op de knop "bijschrift" drukt moet je eerst naar het gedeelte van de video waar je de tekst in beeld wilt laten komen. Bijvoorbeeld hier. Het gedeelte van de video kun je selecteren door middel van de selectielijn. Dus zet ik hier neer. Dan druk je op bijschrift en vanaf dit moment zal de tekst dan in beeld verschijnen. Dan kun je de tekst invoeren. Ik pak even mijn eigen naam.

Verschillende mogelijkheden (lettertype, plaats in beeld)

Verder heb je de mogelijkheid om het lettertype aan te passen en kun je ook de lettergrootte aanpassen. Tot slot heb je de mogelijkheid om de tekst te verschuiven. Dan moet je op de rand van het selectiekader gaan staan. Druk je op je linkermuisknop en die houd je ingedrukt. Dan kan je de tekst verschuiven.

Tijd instellen

Verder zie je hier in beeld de starttijd en de tekstweergaveduur. De tekstweergaveduur is hoe lang de tekst in beeld te zien is. In dit geval 7 seconden. Als je hier het selectievakje aanvinkt dan kun je er bijvoorbeeld 5 seconden van maken. De starttijd is de tijd vanaf het begin van de video tot het moment dat de tekst in beeld komt. Ook dat kun je aanpassen. Je kunt de starttijd ook aanpassen door te gaan staan. Door te klikken op de tekst en de linkermuisknop ingedrukt te houden en dan kun je hem zo verplaatsen naar het moment in de video waar je wil. Tot slot kun je nog een leuk effectje aan de tekst toevoegen. Nu komt de tekst in één keer zo. Boem pats in beeld. Als je daar een effectje aan wilt geven dan klik je op "tekst". Dan zie je hier het veld je met effecten. Er zitten er nog meer onder. Je klikt op het effect wat je wilt. Bijvoorbeeld ik wil de tekst vanaf de zijkant in beeld laten komen. Dan klik ik op dit effectje. Je kunt zien dat hij geselecteerd is daardat hij blauw omkaderd is. Als ik hem nu afspeel, dan komt de tekst vanaf de zijkant in beeld.Heb je nog een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem dan in het reactieveld onderaan deze video.
Over de schrijver
Maton
Door

Maton

op 08 Dec 2015

mag ik ook een vraag stellen

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 11 Dec 2015

Natuurlijk Cor. Dat mag.

Halbe
Door

Halbe

op 18 Dec 2015

Nou, opgelost. Leuke uitleg.

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 20 Dec 2015

Dankje.

Hendrik
Door

Hendrik

op 03 Jan 2016

Kan ik ook een swf-bestand (flash) invoegen in moviemaker?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 18 Jan 2016

Beste Hendrik,Ik denk dat het niet kan. Afijn je kunt het gewoon proberen...Succes en excuses voor de wat late reactie.Groetjes, Theo

Wieke Weerkamp
Door

Wieke Weerkamp

op 25 Oct 2016

Ik heb enkele teksten via Movie Maker aan mijn filmpje toegevoegd en de film opgeslagen. Nu zie ik ineens dat er een fout in mijn tekst staat. Hoe kan ik die wijzigen. Bij het opnieuw importeren van de film in movie maker kan ik wel de film bewerken maar niet de tekst aanpassen.

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 25 Oct 2016

Beste Wieke,Ik weet zo niet waar de fout zit. Als het goed is moet je de tekst kunnen aanpassen door op de tekst (onder het videospoor) te klikken. Lukt dit toch niet, dan zit er niets anders om het tekstfragment helemaal te wissen en een nieuw tekstfragment te maken.

Nhung van Maris
Door

Nhung van Maris

op 14 Dec 2016

Dat is precies de prograam dat ik aan het zoeken ben. Maar mag ik een vraag? Waar kan ik die Windows Moviemaker download? Ik wil ech niet al virut naar mijn computer komen. Hartelijke bedankt

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 14 Dec 2016

Op de site van support microsoft kun je Moviemaker gratis en virusvrij downloaden: support.microsoft.com/nl-nl/help/14220/windows-movie-maker-download

Erica
Door

Erica

op 16 Jun 2017

Hallo Theo, Ik heb 3 vragen aan jou. 1. Hoe kan ik tekst in etappes toevoegen aan een foto? Ik heb een foto, deze laat ik 5 sec in beeld. In deze 5 sec wil ik in 4 etappes tekst toevoegen die allemaal blijven staan tot het einde van de 5 sec. Dus de eerste tekst blijft 5 sec in beeld, de tweede tekst 4 sec de derde tekst 3 sec enz. 2. Hoe kan ik de tekst verschillende kleuren geven? 3. Kan je een animatie voor tekst ook langzamer of sneller instellen?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 25 Jun 2017

Beste Erica, Bedankt voor je vragen. Helaas kan ik hier niet in een paar zinnen antwoord op geven. Sterker nog. Dit zou ik met een tutorial (uitlegvideo) moeten doen. Ik heb je vragen opgeschreven bij mijn lijst te maken video's. In de tussentijd kun je op YouTube zoeken naar uitlegvideo's waar de antwoorden op je vragen behandeld worden. Succes. Theo

Reactie plaatsen