Workshop Videomarketing 2016 : Mijn Ervaring
17 januari 2016 

Workshop Videomarketing 2016 : Mijn Ervaring

Op 11 januari 2016 gaf ik voor de tweede keer de “praktische workshop videomarketing”. In dit blogartikel wil ik jou meenemen in de voorbereiding en de ervaring die ik heb opgedaan met het geven van deze workshop.

praktische uitleg interviewmethode

Praktische uitleg tijdens de workshop van 11-1-2016: wanneer en hoe pas je de zogenaamde interviewmethode toe

Mijn eerst workshop

Mijn eerste “praktische workshop videomarketing” gaf ik op 10 november 2014 aan 3 ondernemers. Bij mij thuis. Nu heb ik thuis geen vergader- of presentatieruimte. Dus werd het in de woonkamer aan de “keukentafel”. Het ging mij met name om de ervaring. Waar zitten ondernemers mee? Waar zit de behoefte? Hoe kan ik ze helpen?

Als ik er op terug kijk was het niet echt professioneel. Ten eerste de “setting”: gewoon in een huiskamer van een woning. Ten tweede de “catering”: zelf koffie maken en inschenken. Broodjes smeren en beleggen. Ook was er niet echt een goede voorbereiding. Zo moest ik tijdens de workshop nog zoeken naar de WIFI code van het draadloos netwerk! Daarnaast had ik niet echt een presentatie. Geen goed verhaallijn. Geen duidelijk stap voor stap plan. Het indelen in hapklare en begrijpelijke blokjes ontbrak.

Als ik kijk hoe ik destijds aan de deelnemers kwam, was dit één persoon via mijn mailinglijst. Eén persoon via de website en de laatste was een bekende van mij. Destijds had ik slechts 100 personen op mijn mailinglijst staan. Een conversie van 1% dus.

 

Waarom ruim één jaar geen workshop?

Het valt je misschien op dat tussen de eerste en de tweede workshop ruim één jaar zit. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met mijn mailinglijst (en beperkte netwerk). Ik wilde pas een tweede workshop geven als mijn mailinglijst flink gegroeid was. “Flink” is een groot woord als de mailinglijst ruim één jaar later op ruim 500 personen staat. Maar toch. Naast de mailinglijst was december ook een goede maand om mijn mailinglijst weer eens wakker te schudden met een workshop videomarketing. Het liep al weer tegen 2016 aan. Ondernemers hebben dan goede voornemens, en videomarketing is er mogelijk één van.

Op 9 december 2015 één mailing uitgedaan. Met als resultaat 9 aanmeldingen. In één keer. Ik was echt blij en had dit niet verwacht. Ik had zelf gedacht aan 3 mailingen uitsturen. Gelukkig was dit dus niet nodig en moest ik zelfs 2 aanmeldingen teleur stellen. Nou ja teleur. Eén aanmelding heeft geresulteerd in een 1:1 sessie. De andere aanmelding wilde wachten tot mijn volgende workshop. Deze workshop had ik al gelijk ingepland op 7 maart 2016.

Wat vond Inge van der Borght van de workshop?

 

De zoektocht naar een Locatie

Voor mij was gelijk duidelijk dat ik het niet thuis moest organiseren. Op zoek dus naar een locatie. Een mailtje naar D’n Hoender (plaatselijk multifunctionele accommodatie (MFA)), waar ze vergaderruimte verhuren. Na één week nog niets gehoord. Bellen dus. Voice mail ingesproken. Na een paar dagen nog geen reactie. Dat werd dus verder zoeken. Uitgekomen bij bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden. Eigenlijk wel beter, want de vergaderruimten in MFA zijn naar mijn mening erg zakelijk en kil (kantoorachtig). Het bezoekerscentrum is wat aparter. Minder zakelijk. Ontspannender. Een perfecte “tweede keuze”. Echter ook hier niets gehoord binnen 5 dagen. Bellen: er wordt niet opgenomen. Pfff.. Ik wordt er een beetje zenuwachtig van.

Per toeval kom ik die week in hotel restaurant ’t Veerhuis in Wamel. Dit is wel een mooie locatie. Verhuren ze hier eigenlijk vergaderruimte? Gevraagd. “Ja hoor. Komt u maar mee, dan laat ik u de locatie zien”. Ik wordt meegenomen naar een serre achtige ruimte. Uitzicht op de Waal. Uitzicht op de uiterwaarden. Een top uitzicht en een horecapand met allure. Een locatie die ook bij mij persoonlijk past. In goede aarde valt. Wauw dacht ik: dan moet ik vast “slikken” voor de prijs. Na het vertellen van mijn wensen, wordt mij toegezegd dat ik morgen een offerte ontvang per mail. Toen ik de prijs zag dacht ik: dit is een leuke prijs voor deze locatie. Inclusief lunch. Ik moet dit doen! Gereserveerd.

 

De voorbereiding

Om de workshop zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen en behoeften van de deelnemers, heb ik aan de deelnemers vragen gesteld. Aan de hand van de antwoorden op die vragen heb ik een programma samengesteld. Al met al was het een presentatie geworden die toch wat veel was, qua stof. Anderzijds heb ik altijd duidelijk voor ogen gehad: het gaat om “proeven” aan videomarketing. “Steek er van op wat je interessant vind. Pak punten op die voor jou werken en verdiep je in die punten”. Zo heb ik de presentatie ook opgebouwd. Met handige links naar video’s en artikelen, zodat de deelnemers zich in onderwerpen verder kunnen verdiepen als ze hier behoefte aan hebben.

 

Naar 11 januari toeleven

Ik heb veel energie gestoken in het maken van een goede, waardevolle, praktische en ook bruikbare presentatie. Ben er sinds 20 december mee begonnen en smul er eigenlijk elke dag van om er mee bezig te zijn. Zelfs met oudjaarsavond zat ik nog één uurtje achter de laptop bij mijn schoonbroer Gert-Jan en zijn vrouw Hilde (sorry :-)). Eigenlijk ging ik er helemaal in op. Het gaf me energie.

Ook het naar 11 januari toeleven, gaf mij energie, een uitdagend doel en ook wel een klein beetje gezonde spanning. Vrijdag, zaterdag en zondag de presentatie nog uitgebreid geoefend. Het ging me eigenlijk wel goed af. Dan merk je dat voor de camera staan, het vertellen over je passie en je kinderfeestjes geeft (waar je ook dingen uitlegt en voor een groep staat), zijn vruchten afwerpt.

Ook kwam 6 januari 2016 Trainer/Coach Rob Wuijster bij mij langs. We spraken over videomarketing, maar ook over mijn presentatie. Rob heeft me een paar handige tips gegeven, waardoor mijn presentatie zeker sprankelender is geworden. Daar ben ik Rob nog steeds dankbaar voor. Top Rob! (een woordspeling mag wel toch? Zijn website is www.topmeetings.nl).

Hoe heeft Elles van Dinteren de workshop ervaren?

 

Naar toe geleefd en gekomen: 11 januari 2016. Beetje onrustig geslapen, maar ik voel me goed. Bruis van de energie. We gaan er volledig voor!
Eenmaal aangekomen bij vergaderlocatie ’t Veerhuis, begint de spanning langzaam op te lopen. Werkt het internet hier wel? Doet de laptop het? Geeft de beamer die ik meegenomen heb, goed beeld? Hoe gaan we de opstelling doen? Alles gaat goed en om 9:45 ben ik op en top klaar.

Ik kom ontspannen over, zeggen ze. Zo voel ik me ook. Je tweede presentatie? “Daar merken we echt niets van”. Plat praten? “Ben je gek”.

Verder merk ik een goede “vibe”. Het gaat lekker en iedereen is geïnteresseerd. Er worden vragen gesteld en je merkt dat iedereen echt iets wil leren. Verder wil komen.

Alhoewel ik mij niet onzeker voel, geeft het mij een nog zekerder gevoel, als ik merk dat ik de meeste vragen zo kan beantwoorden. Ruim 2,5 jaar ervaring en veel leren over videomarketing heeft dus zeker zijn vruchten afgeworpen.

Ook is het fijn te horen dat iedereen de lunch bijzonder goed en lekker vindt. Er wordt door één van de deelnemers zelfs een foto van de lunch gemaakt:

Lunch workshop video marketing

De lunch zag er zo goed uit, dan één van de deelnemers deze foto van de lunch heeft genomen (ook stonden buiten beeld nog lekkere broodjes op tafel)

 

Terwijl iedereen nog even napraat aan de lunchtafel, ga ik weer terug om me voor te bereiden op het middaggedeelte. Even lekker rondkijken naar de Waal. Naar het pontje die heen en weer gaat tussen Wamel en Tiel. Langs ’t Veerhuis ben ik tussen 1987 en 1994 elke werkdag gefietst. Vanuit Dreumel naar de LTS en MTS in Tiel. Het waren mooie jaren….maar dan is het tijd om het moois van vandaag verder op te pakken.

In de bovenstaande video kun je een stukje van de workshop volgen!

 

Na de pauze

Zo iedereen is er weer. We kunnen beginnen…..Ai ik zit even in een “lunch” dipje. Even een energiedip. Kom af ten toe niet helemaal uit mijn woorden, maar het gaat toch langzaam weer beter. Kom weer terug in de “flow” van voor de lunch.

De presentatie was opgebouwd uit duidelijke hoofdstukken en subindelingen. Ook praktische toelichting voerden de boventoon. De meeste stof werd door mij toegelicht met een praktisch voorbeeld.

 

Videoreview

De tijd gaat snel. Dan is het al weer bijna vier uur. Ook leuk dat 3 van de 7 deelnemers een videoreview willen inspreken. Wat is een geschikte locatie voor de opname voor de videoreview?  Binnen kan ik niet echt een hele passende setting vinden. Buiten op het terras dan. Even snel. Mooie achtergrond….. mhhh achteraf toch iets minder met een staander achter iemand en een “bierlamp”. Volgende keer buiten het terras doen, zodat we cameratechnisch geen last hebben van het terras.
Ook de volgende keer met een hoofdtelefoon opnemen. Bij Ron moet ik de videocamera en de externe microfoon, die op een statief staat, iets hoger zetten. Hierdoor komt de aansluiting van de externe microfoon ietsjes los te zitten en kraakt (achteraf gezien) het geluid van Ron. Erg jammer, want Ron had een leuke videoreview. Nu resten alleen de stukjes met minder krakend geluid.
Weer iets geleerd: volgende keer hoofdtelefoon meenemen en gebruiken bij de videoreview.

De “krakerige” videoreview van Ron

 

Mijn evaluatie

Zo dan is iedereen vertrokken. Zeer tevreden kijk ik terug op de workshop. Erg leuk om ondernemers kennis bij te brengen. Om ze verder te helpen. Om te ervaren en bevestigd te krijgen dat ik op de goede weg zit. Dat ik het goed doe. Geef mezelf een schouderklopje. Op naar de volgende uitdaging: de workshop van 7 maart. Zal ik dan de workshop weer vol krijgen? Ah. Dat gaat me zeker lukken. Nu eerst snel mijn ervaring en verbeterpunten op schrijven. Ik evalueer die avond de workshop en kan niet anders zeggen dat het voor mij en zeer positieve ervaring was, waar ik veel energie en voldoening uit haal. Ben wel “bek af”, maar dat hoort erbij.

Rob Wuijster wil graag weten hoe het afgelopen is met de workshop. Ik vertel hem positief nieuws, maar ook vertel ik hem over de middagdip. Ook daar heeft Rob goede tips voor. Dus die middagdip zit de volgende keer niet meer in het programma :-)

 

Geïnteresseerd om de workshop Videomarketing te volgen?

Ben je door mij verhaal geïnspireerd geraakt? Wil je bij mij een praktische workshop videomarketing volgen, omdat je nu echt aan de slag wilt met videomarketing voor jouw bedrijf? Schrijf je zelf dan nu in, voordat de volgende workshop vol zit. Ik help jou graag met het toepassen van videomarketing voor jouw bedrijf!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen