YouTube Video Marketing Tips Nederlands
07 oktober 2016 

YouTube Video Marketing Tips Nederlands

YouTube Video Marketing voor Nederland en België. In deze video delen videomarketeers Theo de Kleijn en Gijs Bodenstaff waardevolle tips. Tips waardoor je online beter zichtbaar bent met YouTube.

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

Introductie

Oké. Voor de mensen die net inloggen. Mijn naam is Gijs Bodenstaff. Ik ben een online videomarketeer. Ik heb het kanaal online videomarketing acadamy. Ben al een jaartje of 15, 16 bezig met zoekmachine marketing. De laatste 1,5 jaar met YouTube marketing. Ik heb eigenlijk Theo de Kleijn eigenlijk nog nooit live ontmoet, maar wel omdat we eigenlijk hetzelfde. Ongeveer dezelfde video’s maken. Ik help ook ondernemers, maar ook youtubers met vragen hoe zij hun kanaal kunnen laten groeien. Het doel van deze live streaming is eigenlijk om de mensen wat tips bij te brengen. Wat ervaringen van Theo mee te geven, wat ervaringen van mij om je kanaal te laten groeien. Klopt. Het is een beetje een wisselgesprek, want we hebben niet echt een presentator. Om het zo maar te noemen.

Wat is het voordeel van YouTube?

Een groot voordeel van video’s die ik maak, is dat ik ze kan omzetten naar een blog. Het is natuurlijk als ondernemer en al helemaal als zelfstandig ondernemer wil je toch op internet gevonden worden. Heel veel ondernemers bloggen, maar als je video’s maakt heb je eigenlijk twee vliegen in één klap. Want als je een video hebt gemaakt, kun je die video omzetten naar een blog. Dat is één. Het is makkelijke content. Twee is. Doordat je die youtube video, want het is wel belangrijk dat het een youtube video is. Doordat je die youtube video opneemt in je blog, wordt je blog weer hoger gevonden in Google. Dat ten opzichte van een Facebook video.

Kijk een Facebook video kun je natuurlijk ook opnemen in je blog. Alleen zoals jou bekend en misschien veel kijkers: YouTube en Google zijn vrienden van elkaar en als je dus een YouTube video opneemt in je website, dan voordeel daarvan. Je kunt hem ook uitschrijven. Dan heb je gratis content. Een belangrijk punt. Een tip die jij ook al gaf is, dat je inderdaad als je een video op youtube zet, om hem dan hoger te laten ranken; om hem dan uit te schrijven. Om dan in te typen de ondertiteling. Die ondertiteling die je dan intypt kun je dan weer posten op je blog. Dan heb je twee vliegen in één klap. Dan heb je jouw youtube video beter geoptimaliseerd, omdat je ondertiteling hebt en je kunt die ondertiteling weer gebruiken in je blog. Dus het is gewoon een win win situatie.

 

Waarom YouTube gebruiken als marketing voor je bedrijf?

Heb je een vraag voor mij? Ja natuurlijk, want ik zit een beetje meer op de ondernemerskant. Dus mijn vragen zijn ook een beetje ondernemersgericht. Mijn eerste vraag is eigenlijk: waarom zou je als ondernemer nu specifiek youtube moeten gebruiken? Wat is jouw mening daar over? Goede vraag. YouTube is ondertussen de tweede zoekmachine van de wereld, na Google. Dus op het moment dat je als ondernemer youtube negeert, dan negeer je gewoon een hele hoop mensen. Dat is natuurlijk krankzinnig. Eigenlijk kun je bijna geen enkel social negeren, tenzij je bijvoorbeeld je doelgroep daar echt niet zit. Net zoals instagramm. Snapchat.

YouTube is de tweede zoekmachine van de wereld dus, daar niet aanwezig zijn is een gemiste kans. Plus wat je net al aangaf. Een video kun je in je blog opnemen. Dus je hebt extra content. Je kunt een video op dit moment relatief makkelijk laten ranken, sowieso in youtube, maar ook in Google. Een plaatje is al heel krachtig, maar een video is veel krachtiger. Mensen kijken liever een video, dan dat ze een tekst lezen. Dus ik zie eigenlijk geen enkele redenen om niet te beginnen. Ik zie alleen maar kansen.

Daar ben ik het volledig met je eens inderdaad. Voor ondernemers om zich persoonlijk te presenteren voor de camera is het ideaal. Je bent natuurlijk als ondernemer het gezicht achter je bedrijf, dus het is belangrijk om jezelf te laten zien. Daar leent youtube zich heel erg goed voor. Ik vind dat het ook een flink stuk betrouwbaarheid geeft. Op het moment dat je een video hebt van je bedrijf. Van de mensen die daar werken. Dan geeft dat zo veel meer body en vertrouwen en credibility aan je producten. Aan je bedrijf. Dat ook nog eens. Vooral als je een persoonlijke video maakt. Dat je zelf in beeld te zien bent, dat is heel erg krachtig.

Nog meer voordelen weten over videomarketing voor je bedrijf? Lees deze 40 voordelen om vandaag nog aan de slag te gaan.

Online Video Marketing Tips

Online Video Marketing Tips door Gijs.

 

Wat voor soort video’s zou je als ondernemer in ieder geval moeten hebben op je YouTube kanaal?

Dat brengt me op de volgende vraag. Wat voor soort video’s zou je als ondernemer. Dus stel dat ik vandaag een nieuw youtube kanaal als ondernemer begin. Welke soort video’s zou ik als eerste er op moeten zetten? Wat voor soort? Nou als eerste daar heb ik niet echt een mening over. Want ik geloof namelijk in: één video is geen video. Eigenlijk zou je minimaal een stuk of vijf, zes, zeven video’s moeten maken. Als je het goed wilt doen, dan moet je het eigenlijk zo doen dat er voor elke fase van een klantreis, de costum majeurni noemen ze dat, één video is. Dus als je in de auwernes fase bent. Dus je bent eigenlijk op zoek naar een product. Bijvoorbeeld een tv. Dan ga je dan googlen. Ben je op zoek naar een bepaalde megahertz tv. Breedbeeld. Etcertra. Op het moment dat je dan al een video naar boven hebt laten komen. Je hebt nog helemaal geen call to action. Geen salespitch in. Dat ze alleen maar vertellen hoe die tv werkt.

Dan zit je al op het netvlies van de ondernemer. Of van de doelgroep. Op het moment dat je in die volgende fase. Iemand gaat het overwegen. Als je in al die fases een video oppopt, dan ze uiteindelijk bij je kopen. Het is ook een beetje afhankelijk wat is de doelstelling van je video? Het kan ook zijn dat je gewoon meer mensen wilt hebben naar een nieuwsbrief. Dan zou je best wel één video kunnen maken of alleen een over ons video. Een productvideo. Het is een beetje afhankelijk van de doelgroepstelling. We hebben andere doelstellingen, maar over het algemeen zou ik altijd, één video is geen video. Die het altijd op basis van videostrategie. Zorg altijd dat je een stuk of vier, vijf, zes video’s tegelijk upload.

Over die televisie. Dat is wel een interessante. Kijk ik ben op zoek naar een nieuwe televisie, maar dan zou je er toch wel een vervolg aan moeten geven? Jij zegt die eerste video hoef je eigenlijk geen vervolg aan te geven. Geen call to action. Ik denk juist toch wel. Juist. Je hebt vijf fasen van het koopproces. Van de klantreis. Je moet daar juist natuurlijk een follow up aan geven. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de video kun je iets inbakken van: wilt u alle specificaties van deze televisie, download dan hier de sheet. Dan heb je hun mailadres. Kun je die mensen nog mailen. Zo kun je dus allemaal slimme dingen inbouwen om uiteindelijk met die klant in contact te treden. Het beste is natuurlijk als je aan het einde van de video gelijk doorverwijst met nog eens alle voordelen of het verschil tussen breedbeeld en een andere tv. Dus eigenlijk alle vragen die men heeft, voordat men overgaat tot het kopen van een product. Als je daar al antwoord op kan geven, op het juiste moment. In de juiste fase. Dan heb je een hele groter kans dat men uiteindelijk de tv bij je gaat kopen. Dat brengt me tot de volgende vraag.

 

Hoe lang moet een YouTube video zijn?

Hoe lang adviseer jij om een video te maken? De videolengte op youtube? Wat is jouw advies daar in? In principe maakt het niet zo heel erg uit. Je moet gewoon content maken, omdat je het leuk vind. Omdat je enthousiast bent, maar ik zie wel in mijn eigen statistieken dat, of ik nou een video maak van 5 of 15 minuten. Na 2 minuten haakt eigenlijk al, even uit mijn hoofd, iets van 60% af. Daarna gaat het steeds. Dus de aandacht dat je kan vasthouden, ligt echt wel tussen de twee en drie minuten. Dus ik adviseer en ik ga dit zelf ook vaak doen om het korter dan 3 minuten te doen. Soms heb je zoveel te vertellen en dan lukt het niet. Het is ook maar de vraag hoe lang deze Google Hangout gaat duren. Geen idee.

 

Tips voor bedrijven die een YouTube kanaal willen starten

Dat brengt me tot de vraag of jij nog een vraag voor mij hebt. Jazeker. Welke tips zou jij nu eigenlijk. Iemand is net met zijn youtube kanaal begonnen. Als je één tip of vijf tips mag geven, welke tips zou je nou iemand mee willen geven? Ik begin een youtube kanaal. Het begint gelijk goed. Ik ga duizenden mensen krijgen. Dat is het helaas niet. Sommige wel. Maar welke tips zou jij nou iemand echt mee willen geven? Eerst nog even terug komen op die hoeveelheid abonnees. Ik ben drie jaar geleden begonnen met mijn YouTube kanaal. In september 2013. Ik heb er nu drie jaar over gedaan om 1200 abonnees te halen.

Dus ik wil even aangeven dat. Ik denk dat als je als zelfstandig ondernemer een youtube kanaal opent, dan moet je niet de illusie hebben dan je heel snel veel youtube abonnees hebt. Bij jou gaat het wat sneller hebben we gezien. Volgens mij heb jij in een half jaar, bijna 1500 abonnees. De tip die ik wel mee wil geven aan ondernemers: als je begint, heb niet te hoge verwachtingen over het aantal.

Ik denk zeker dat ze jouw youtube kanaal moeten abonneren Gijs. Ik vind dat je hele waardevolle video’s maakt over het optimaliseren van youtube video’s. Maar ook de kracht van jou vind ik dat je zelf onderzoek doet. Dus je laat je niets wijs brengen wat door iedereen zegt. Je praat niet iedereen na en je doet echt zelf onderzoek. Dat vind ik twee krachtige punten van jouw YouTube kanaal. Ik zou zeker als zelfstandig ondernemer kijken, adviseren om jouw kanaal te volgen.

Maar goed wat is dan belangrijk als je net begint. Ik denk dat het aller belangrijkste is, ga ik toch weer terug naar die zelfstandig ondernemer die een youtube kanaal maakt. Ga eerst voor jezelf na wat de meest gestelde vragen zijn van je klanten. Want daar is de meest behoefte op. Daar gaan mensen ook op zoeken. Dus maak gewoon een top 5 van meest gestelde vragen en ga bij die vragen video’s maken. Maak die video’s niet te lang. Ik vind jouw tip over 2 tot 3 minuten een hele goede. Ik denk. Het klopt gewoon. Dat ben ik volledig met je eens. Mijn advies is eigenlijk maak ze hooguit 2 minuten en lever echt goede content. Waardevolle content. Niet te langdradig. Kom snel to the point. Heb ook in het begin van de video even een trigger. Dat mensen denken: oh ik moet dit even weten. Dus een vraagstelling of begin met een feit.

Een heel goed reclamespotje, dat heb ik dan niet van youtube, maar dat is nu tegenwoordig op de reclame komt: weet je dat je 400 keer per jaar poept? Dat is wel iets, waarbij je even nadenkt van hoe zit het precies. Dat is een trigger. Dat bedoel ik ook met een trigger voor je video. Dus maak een goede trigger/begin van de video. Dat mensen door blijven kijken. Dat is één.

Twee dus: houdt het kort en krachtig. Ga niet te lang uitweiden. Wil je wel uitweiden? Maak dan meerdere video’s. Maak bijvoorbeeld een videoserie. Dat zijn eigenlijk wel mijn directe tips. Het hoeft niet gelijk zo professioneel, maar breng het ook niet te amateuristisch zoals op Facebook. Het voordeel van Facebook is wel dat je laagdrempelig video’s kunt posten, want de lat ligt daar gewoon lager. Ik vind als je je op youtube post dan mag de lat wel ietsjes hoger liggen dan op Facebook. Ik weet niet hoe jij daar tegen aan kijkt?

Ik was in het begin heel kritisch. Ik heb sommige video’s wel 100 keer opnieuw gedaan. Natuurlijk het moet wel een bepaald nivo hebben, maar als ik ga editten er zitten echt wel lelijke knip in. Belichting kan niet goed zijn. Mensen komen bij mij echt voor de inhoud. Ik heb één keer kritiek gehad: ik zou die knip anders doen. Nou top. Bedankt voor de tip. Dus ja het moet wel een beetje professioneel zijn, maar het hoeft ook niet gelikt. Als het te gelikt is, dan verliest het vind ik zijn charme. Ik zou gewoon beginnen. Hoe meer video’s je maakt, hoe professioneler het vanzelf wordt.

Een tip daar in is ook: het begin is erg moeilijk voor mensen lijkt me. Voor mij ging het wat makkelijker, maar wat ik veel terug krijg is van ondernemers, is dat ze het gewoon moeilijk vinden om tegen de camera te praten. Daarin is het goed om gewoon droog te oefenen. Dus maak gewoon met je smartphone wat video’s. Laat ze zien aan familie of kennissen: wat vind jij hier nu van? Maak eerst wat meters en ga daarna online. Kortom volg deze 4 tips om tegen de camera te praten.

 

Workshop videomarketing

Of, dan praat ik een beetje voor mijn eigen parochie: kom een keer bij mijn workshop videomarketing. In één dag gaan we dan echt aan de slag om zelf video’s te maken voor je bedrijf. Maar geef ik je ook tips en trucs bij, waar je op moet letten als je zelf video’s maakt. Er zit ook een nazorgpakket aan. Dus je hebt ook vier maanden onbeperkt vragen stellen en zo. Maar goed. Ik wil mijzelf niet promoten.

We zijn hier om ondernemers te helpen. Waarin onze kanalen een beetje verschillen is dat ik eigenlijk mijn kennis gratis weggeef, maar er komen ook betaalde cursussen aan en dat jij dat doet via face to face workshops. Ja. Als jij ondernemers kan helpen. Alsjeblieft. Vertel. Wanneer is het? Kan je nog aanmelden? De volgende workshop is vrijdag 13 januari 2017. Het is een datum waarvan je kunt zeggen: brengt dit nu geluk of ongeluk? Ik ben niet zo van het bijgeloof. Dat is de volgende workshop. Kijk anders even op mijn website. Anders zetten we de link wel even in de beschrijving van deze video. TheodeKleijn.nl is dat.

Wat is dan de reden? Vorige keer dat ik jou sprak, toen had je nog wat plekken over, maar die zijn dus al vergeven? Nou de workshop van, dan moet ik even graven, van 10 oktober. Gepromoot. Daar heb ik te weinig aanmeldingen voor gehad. Dus dat vond ik zelf wel jammer. Dat was mijn vierde workshop, 10 oktober. Ik had drie aanmeldingen totaal. Dus ik heb besloten om die te skippen. Misschien met deze hangout dat dat wat meer oplevert. Maar net wat ik zeg. Dat is mijn voordeel, of mijn nadeel zo kun je het ook bekijken. Ik hoef niet per se. Ik moet niet. Ik heb nog gewoon een parttime baan er bij. Maar goed je kunt ook zeggen dat is je valkuil, want daardoor kom je niet echt in het volgende level van je bedrijf. Maar goed ik vind het gewoon leuk om te doen.

videomarketing tips

De Hangout was ook erg gezellig en leuk om te doen… en dat voor een eerste live uitzending op het internet.

 

Hoeveelheid abonnees: doet dat er toe?

Ik wilde nog heel even terug gaan naar jou abonnees, want natuurlijk ik ben blij met nieuwe abonnees, maar voor mij is het geen doel op zich. Het helpt natuurlijk , want op het moment dat je een video lanceert dan heb je gelijk 100 views op een dag en dat helpt mee voor de ranking. Als bedrijf zijnde vind ik dat je daar helemaal niet op moeten focussen. Ik heb wel 200000 views en dat zijn dus twee. Stel dat ik een product zou verkopen. Dan zou ik 200.000 potenciele klanten die geïnteresseerd zijn in je product. Het is ook afhankelijk van de doelstelling. Wil je jouw product bekend maken, dan zijn video”s een hele mooie manier om je branding. Ik vind abonnees. Zeker voor bedrijven. Vind ik niet interessant.

Ben ik volledig met je eens, maar toch als zelfstandig ondernemer houdt je daar wel een beetje aan vast. Het zit wel een beetje op de lijn van Facebook. Het is een beloning voor je harde werken. Ik ben het met je eens. Ik heb liever 0 abonnees en 10.000 views op een video, dan andersom. Abonnees zeggen inderdaad weinig en het gaat inderdaad over de views maar ook zeker om de kijktijd en uiteindelijk wat het oplevert. Dat is het belangrijkste. Al mijn video’s die ik maak op youtube, maak ik met één doel en dat is dat men zich inschrijft op mijn mailinglijst. Belangrijkste voor mij, als ik 0 abonnees heb en wel een lijst van 10000 mensen dat is voor mij beter natuurlijk. Dat bedoel ik ja. Dus perfect.

Hoe lang zijn we al bezig, want we hadden beloofd dat het niet lang zou duren. Het is zo gezellig. Ik pak er nog een bietje bij, maar ik lus helemaal geen bier. Alleen wijn. Maar goed het is zo gezellig dat ik spontaan bier ga drinken, maar ik denk dat we al een half uur aan de praat zijn. Misschien kunnen we het opknippen inderdaad. Dat dit deel 1 is en dat er nog over een week of twee of een terugkomen met deel 2. Is dat een idee? Lijkt me helemaal goed. Want we hebben elkaar nog zoveel te vertellen. Ik had nog heel veel vragen staan. Ik vind het superleuk om jou gesproken te hebben ook voor de mensen die kijken die deze hangout later nog gaan kijken.

Ik had nog één vraag Gijs, want ik praat nogal een beetje plat. Nu heb ik vorige week in het nieuws een verhaaltje gehoord, dat mensen die plat praten dat die minder verdienen dan mensen die netjes praten. Dus ik weet niet of het opgevallen was dat ik een beetje plat praatte? Ik denk dat dat meer. Nee hoor. Ik vind dat je helemaal niet plat praat. Nee dat is denk ik meer in jouw beleving dan nee. Het was wel leuk, want een paar cursisten zeiden tegen mij en daar ben ik het helemaal met hun eens. Dat je een beetje een aparte stem hebt. Dat je een beetje kunt horen waar je vandaan komt, dat maakt juist de herkenbaarheid. Kijk als je ABN praat, dat doet eigenlijk iedereen. Of iedereen. Dat doen heel veel mensen. Als je net een herkenbaar dialect hebt, dan geeft dit ook een beetje branding voor jezelf. Maar goed het kan ook tegen je werken. Goed laten we niet al te lang er op in gaan. Ik vond het heel leuk om dit te doen. Dit is mijn eerst keer in de hangout zo, dus het was voor mij best spannend. Ik hoop dat het wat oplevert. Ik ben benieuwd hoeveel kijkers we hebben gehad en hoeveel reacties dat je krijgt op deze video. Ik ook. Super Theo ik ga jou bedanken.

 

Wil je als ondernemer of bedrijf meer weten over YouTube videomarketing. Of wil je het zelf leren op een praktische manier. Een manier waardoor jouw YouTube filmpjes echt gevonden worden. Je filmpjes er voor zorgen dat je online zichtbaar wordt? Schrijf je dan in voor de praktische workshop YouTube marketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen