Hoe Gebruik Je YouTube Zakelijk?

Misschien is het jou als ondernemer al opgevallen: je ziet links en rechts ondernemers die actief worden op YouTube. Je vraagt jezelf af: moet ik nu ook video’s gaan maken? Moet ik YouTube zakelijk gaan inzetten voor meer klanten? In deze blog leg ik uit of YouTube voor jou zakelijk geschikt is en hoe je YouTube zakelijk gebruikt.

Is YouTube zakelijk voor jou geschikt?

Even willekeurig 2 feiten:

Feit 1:
YouTube is zoekmachine nummer twee van Nederland. De verwachting is dat YouTube in 2015 zelfs zoekmachine nummer één wordt. Onder jongeren is YouTube op dit moment al zoekmachine nummer één.

Feit 2:
Wanneer heb jij voor het laatst een video gekeken op het internet? De gemiddelde internetbezoeker kijkt minimaal één video per dag. Deze video hoeft niet per se via YouTube gekeken te worden. Wat dacht je aan een video die op Facebook is gepost. Nagenoeg altijd is zo’n video afkomstig van YouTube. Of denk aan een website, waar een YouTube video is “geembed” (is opgenomen in de webpagina).

Ik kan nog wel even doorgaan met feiten, maar zoals je ziet is YouTube wel heel populair. Dat had je zeker niet verwacht?

De toekomst wordt echt video. Websitebezoekers worden steeds luier. Ze zijn te lui om te scrollen. Te lui om teksten te lezen. Een video met tekst, beeld en geluid is waar de websitebezoeker steeds meer op klikt en naar kijkt. Lekker achterover kijken en luisteren: zonder inspanning toch weten wat er op een website te halen is.

Het mag duidelijk zijn dat mijn advies is om zondermeer YouTube toe te passen voor je bedrijf.

In deze video vertel ik aan Manuel de kracht van YouTube voor bedrijven.

Waar is YouTube zakelijk minder geschikt voor?

YouTube video’s zijn geschikt om op te nemen in je website. Het opnemen van video’s in je website heet embedden. Het embedden van YouTube video’s op je website heeft een groot voordeel: de video wordt als “plaatje” op je website ingeladen. Hierdoor kost het weinig downloadtijd, waardoor je website sneller geladen is.

Een ander voordeel is dat de video, naast op je eigen website; ook op YouTube staat. Hierdoor kan je video ook gevonden worden als iemand een zoekopdracht geeft op YouTube.

Het nadeel van embedden is dat je altijd de tekst en layout van YouTube hebt, op het moment dat je de video afspeelt op je eigen website. Het ziet er dus niet zo mooi uit. Wil je toch een video embedden, maar geen tekst of logo van het videoprogramma in beeld, dan is mijn advies om te werken met Vimeo.

Het ligt eraan of je een eenmansbedrijf hebt of een bedrijf met bijvoorbeeld 40 werknemers. Voor eenmansbedrijven is mijn advies om zoveel mogelijk persoonlijke video’s te maken waar je zelf in beeld komt. Jij bent immers het gezicht (c.q. visitekaartje) van jouw bedrijf. Laat je gezicht dus zien. Dit is erg goed voor het vertrouwen bij de kijker en levert je gegarandeerd meer op dan een onpersoonlijke video.

Voor grote bedrijven ligt het iets anders, maar is mijn advies nog steeds om zoveel mogelijk met (vaste) gezichten in beeld te werken. Meer vertrouwen kun je de kijker eigenlijk niet geven. Flitsende video’s zijn leuk, maar doorgaans wil een potentiele klant toch weten wie er achter het bedrijf zit. Hij wil handelen met een persoon. Niet met een logo of “mysterie gast”.

Nu jij?

Wil je aan de slag met YouTube voor je bedrijf? Ik help je graag tijdens en na de praktische YouTube workshop.

Over de schrijver
Kan een bedrijf opvallen met YouTube? | onlinemarketingbystephanie
Een zakelijk succes met Youtube? | Sander Bom
erik
Door

erik

op 15 Nov 2017

ik wil graag weten waarvoor werknemers reclames gebruiken ik hoor graag nog wat van u

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 03 Dec 2017

Kun je je vraag verduidelijken. Bedoel je of en hoe je reclame(video) kunt inzetten voor werknemers van je bedrijf?

Reactie plaatsen